Nya toppdomäner 28 September?

Snart kommer det nya toppdomäner (.stockholm eller .hotel istället för .se och .com). NyTeknik har skrivit lite i ämnet. Organisationen som sköter internet, ICANN, har nu kommit ut med en tidsplan för introduktionen. Så här ser den ut (“earliest path” innebär dock rimligen att i verkligheten blir allt försenat en månad eller två).

new gTLD timeline

Sunrise innebär att folk med registrerade varumärken kan ansöka, vilket alltså tidigast kan ske 28 september.

Det har kommit en hel del kritik mot dom nya toppdomänerna, såhär skriver till exempel PRV “Genom utökningen av antalet toppdomäner kommer det även bli mer kostsamt att ägna sig åt defensiva domännamnsregistreringar.” Groda.eu tror dock inte att det blir något större problem. Redan idag finns det så många toppdomäner att företag inte registrerar sitt namn i alla. Groda.eu har kollat ett par livsmedelsföretag:

Prisextra

  • Registrerat: .se, .com, .nu, .net, .org, .info
  • Ej registrerat: .me, .biz, .mobi, .name, .tv (bland annat)

Daglivs

  • Registrerat: .se, .com
  • Ej registrerat: .nu, .net, .org, .info, .me, .biz, .mobi, .name, .tv (bland annat)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *