Bra uppgörelse om Cypern till slut

Det verkar bli en vettig upplösning på Cyperndramat till slut. Bankrutta banker försätts i bankrutt. Sparande under insättningsgarantin (ganska generös på 100 000 €) skyddas. Andra som lånat ut pengar till bankerna (sparande över insättningsgarantin, aktieägare, obligationsinnehavare) får se vad dom kan få ut ur konkursboet. Det enda stora misstaget var det (lyckligtvis nedröstade) förslaget att beskatta småspararna trots insättningsgarantin. Som Peter Wolodarski  påpekar: “Den cypriotiska krisen har lärt eurozonens småsparare en sak: lita inte på några insättningsgarantier.

Groda.eu begriper inte riktigt alla som påstår att det rör sig om stöld. Banker kan drivas på tre sätt:

  1. Alla banker är statliga. Staten garanterar allting.
  2. Alla banker är helt privata. Staten garanterar ingenting, småspararna får finna sig i att försöka få ut något ur konkursboet som alla andra om en bank kollapsar.
  3. Som en hybrid. Detta är den dominerande modellen idag. Staten rycker in ibland.

Att argumentera för att staten alltid skall garantera alla sparares pengar är vansinne. Detta kan endast fungera om staten tar över alla banker.

Uppdatering: En till som anser att skattebetalarna skall gå in och rädda alla som lånat ut pengar till företag som går i konkurs: Förslaget om att konfiskera de cypriotiska bankspararnas pengar är en enorm skandal. Det säger finansmannen och Avanza-ordföranden Sven Hagströmer i en intervju med SvD Näringsliv. Han talar till och med om en ”kleptomani”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *