Experterna vet mer än amatörerna

Cypernkrisen ingick inte i några prognosmakares excelark skrev Carolina Neurath i SvD.

I februari 2012 skrev europeiska kommissionen i en rapport att den ekonomiska situationen på Cypern är mycket oroande, eller på EU språk:

“The deterioration of the economic outlook and the fiscal situation as well as the implications from the exposure of the banking sector to Greece add to concerns on the challenges involved in adjusting to imbalances in other sectors of the economy.”

I november 2012 skrev dom “detta går åt helvete”, eller på EU språk:

“The negative net international investment position is fast-deteriorating which raise concerns about the sustainability of external position of the country. The public debt is also above the Treaty-based threshold and is expected to increase sharply. Any further fallout from the exposure of the Cyprus banking sector to Greece and further deterioration of economic activity will aggravate the risks The situation is further exacerbated by negative feedback loops between developments in the housing and financial sectors and government finances. Also the Cyprus’s financial sector is among the most leveraged in the whole EU.”

Varför flyttade då inte dom rika ryssarna sina pengar?

  1. Dom läser inte rapporter från europeiska kommissionen.
  2. Dom är vana att ta risker och det är inte så lätt att flytta stora mängder pengar utan att betala skatt eller vara tvungen att svara på frågor.
  3. Dom trodde att EUs skattebetalare skulle få ta hela smällen eftersom det är så man brukar göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *