Risker med att låna ut pengar

Folk som lånat ut pengar till banker på Cypern (eller banksparare som dom också kallas) kommer att förlora en del av sina pengar eftersom bankerna är mer eller mindre bankrutta. Groda.eu tycket egentligen inte det är så märkligt, lånar man ut pengar finns det alltid en risk att man inte får tillbaka pengarna. Om det hela begränsas till konton med mer än 100 000 euro tycker hedgestock.eu att det är ett positivt beslut, skattebetalarna kan inte alltid förväntas gå in och rädda spararna.

Finns det då fler länder där spararna borde vara oroliga? Groda.eu tror att det bäste sättet att hitta riskländer är att titta på bytesbalansen. Länder med stora underskott i bytesbalansen 2011 och 2012 var dom här (data från IMF).

curr acc imf 2011 2012

Cypern, Grekland, Portugal och Island har redan haft (med denna metod förutsägbara) kriser. Möjliga nya kriskandidater är Turkiet, Serbien Polen och Nya Zeeland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *