Jens Weidmann – Hycklarnas Konung

Tyskland är ett problem för världsekonomin. Genom att gå med i euron har tyskarna lyckats skaffa sig en artificiellt svag valuta och kan därför sitta och jäsa och exportera arbetslöshet. Dom vill naturligtvis fortsätta ha det så, så när andra länder börjar ta till åtgärder för att även dom få en svagare valuta så säger tyskarna (eller i alla fall Jens Weidmann):

Tills nu har det internationella monetära systemet gått igenom krisen utan konkurrensdevalveringar och jag hoppas verkligen att det fortsätter att vara så

För att visa hur bisarrt detta uttalande är så har hedgestock.eu gjort en figur över bytesbalansen som procent av BNP de senaste fyra kvartalen (q4 2011 – q3 2012) och jämfört med föregående fyra kvartal (q4 2010 – q3 2011). Så här ser det ut (siffror från Eurostat, på svenska här):

curr acc q3 2012

Holland, Sverige, Tyskland och Danmark är länderna som ställer till problem, Japan är definitivt inget problem. När det gäller Sverige kommer det hela antagligen att reda ut sig genom en stark kronkurs, men när det gäller Holland, Tyskland och Danmark krävs nog mer tryck från omvärlden om dom skall kunna fås att ta något som helst ansvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *