Invandringsstatistik

Ofta påstår folk att vi har en väldigt stor andel invandrare i Sverige, stämmer det? Det beror naturligtvis lite på vad man menar, men om man menar utrikes födda så finns det siffror från Eurostat från 2011. Groda.eu har gjort en liten figur över andelen utrikes födda som procent av befolkningen:

  • Sverige, med 14.7% utrikes födda, ligger mycket riktigt en bra bit över snittet i EU på 9.7%.
  • Sverige är dock inte extremt, Spanien, Belgien, Lettland, Österrike och Estland har ungefär samma andel utrikes födda, Cypern och Schweiz betydligt större andel.
  • Intressant är att Storbritannien, som brukar betraktas som ett invandarland, har en lägre andel utrikes födda än Tyskland, Spanien, Sverige och en hel drös andra länder.
  • Groda.eu har roat sig med att jämföra med USA (U.S. Census Bureau 2010) som har 13% utrikes födda, fler än EU genomsnittet men färre än Sverige och Spanien. Skall man jämföra med USA är det dock kanske mera rättvist att jämföra med siffrorna för födda utanför EU. Då blir andelen för Sverige 9.6%, Österrike 9.2% och Spanien 9.1%.
  • För motståndare till invandring ger figuren ett tydligt tips om hur man undviker invandring, det gäller att vara fattig. I toppen finns mest rika länder (Schweiz, Österrike, Belgien, Sverige), i botten fattiga (Bulgarien, Polen). Estland och Lettland bryter mot mönstret men där är det fråga om ryssar som flyttade inom Sovjetunionen när det begav sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *