James Bond versionen av DNSSEC

När man skriver in ett domännamn i sin webläsare så finns det ett system som tar reda på vilken dator webplatsen finns på. Detta system heter DNS (Domain Name System). Systemet designades av ett antal personer med tofflor och skägg. Dom tänkte inte på att någon kunde försöka luras och skicka folk till fel dator.

För att råda bot på detta har ett system med säkerhetssignaturer utvecklats (DNSSEC eller Domain Name System Security Extension). Problemet är att ingen använder det. Orsaken till detta i sin tur är att det i stort sett aldrig händer att folk skickas till fel dator. Att lägga tid och pengar för att skydda sig mot ett hypotetiskt hot är aldrig populärt.

Diverse internet organisationer försöker därför med olika marknadsföringsknep få folk att använda det fina nya systemet. Det senaste verkar vara att köra James Bond vinklingen. Ett underhållande exempel är publicerat i DN “Resa till nätets hemliga hjärta“. Artikeln innehåller:

Pistoler: “Vakterna är biffiga, de har militär bakgrund och bär pistol. ”

En gigantisk överdrift: “Lite förenklat kan man säga att Mehmet Akcin och hans arbetskamrater är här för att se till att internet inte går sönder.”

En ren lögn: “Om inte kryptoofficerarna dyker upp slutar hela mekanismen att fungera. Det skulle i praktiken innebära att internet går sönder.”

3 thoughts on “James Bond versionen av DNSSEC

 1. hedgestock.eu Post author

  Tack för kommentaren Pål. Du har rätt. Jag övedrev. Det skulle inte ha stått “ingen använder det” utan “väldigt få använder det”. Håll med om att det var lite roligt med pistolerna och internet som går sönder så lätt? Innan någon påpekar det så är hedgestock.eu fullt medveten om att det är DN som står bakom James Bond vinklingen och inte nic.se.

  Reply
  1. Pål Börje

   Jodå att DN vinklar hit som dit, det vet vi “ta mig fan” om…
   Om det varit en bilist med så vinglig färd så skulle han/hon få gå direkt i fängelse utan att passera Gå.
   Tror att man vissa dagar har praktikanter som skriver. De värsta grodorna händer om nätterna. När dagpersonalen träder i tjänst, så försvinner många och blir en liten notis långt ner i liten text.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *